fredag 18 december 2015

Salt lakrits kladdkaka med kolafyllning

Här kommer också ett gudomligt god kladdkake-recept! Det var första gången jag lagade just Banoffeepajen och denna kladdkaka och första gången jag också pysslade med kondenserad mjölk som en ingrediens. Så visste verkligen inte vad kakorna skulle bli till. Men måste säga att jag själv åjjades över hur gott det var ;) 

Denna kreation är en kladdkaka med salt lakrits och chokladsmak samt fylld av en härlig söt kolafyllning! Verkligen en dunder god kaka!

Ingredienser:

150 gram smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl vetemjöl

1 kondenserad burk mjölk

1 dl turkisk peppar godis
ev. rå lakrits pulver
ev. flingsalt

Ta bort etiketten från mjölkburken och koka burken i vatten i cirka 2 timmar, se till så att vattnet täcker burken hela tiden. Låt sedan konservburken avsvalna i kallt vatten.

Smält smöret lätt och blanda sedan i socker, kakao, vaniljsocker i det avsvalnade smöret, ta sedan ett ägg i taget och rör ordentligt om. Avsluta med mjölet.
 Vispa inte en kladdkaka eftersom det då bildas för mycket luft i smeten och kakan blir då torr. 
Hacka turkisk peppar godisarna till kross och lägg 3/4 delav av det i smeten. 
Lägg hälften av smeten i en löstagbar kakform, lägg sedan på kolasmeten (karamelliserade mjölken). Och lägg sedan resten av chokladkake-smeten ovanpå. Strö ut resten av de krossade godisarna och några nypor salt. 

In i ugn på ca 175 grader i ca 15 minuter. Jag hade min kaka i cirka 20 minuter eftersom jag hade en liten kakform så den blev väldigt hög. Ha den dock inte för länge eftersom det finns risk för att den blir för torr. Även om den är lös i mitten så tar den form när den får kallna. Sätt kakan i kylen några timmar innan servering (jag lagade den 1 dag på förhand eftersom jag tycker de smakar bäst och får bäst konsistens då). Servera med grädde och mixade fräscha bär. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns ju att köpas färdig karamelliserad mjölk. Kostar lika mycke som den kondenserade men man sparar ju både tid å pengar då man int behöver koka den flera timmar.